Dnia 16.11.2012 w klasie 0c została przeprowadzona lekcja przygotowana przez rodziców Maksa – Arkadiusza i Bożenę Kieruzalskich. Tematem przewodnim była produkcja czekolady. Podczas prezentacji dzieci dowiedziały się:
ˇ Jaki jest skład czekolady (podstawowe składniki to: likier kakaowy, masło kakaowe, cukier, mleko oraz dodatki smakowe). Można było spróbować smaku kakao oraz masła kakaowego.
ˇ Jakie są 3 podstawowe jej rodzaje: czekolada biała, mleczna i gorzka (czarna, wytrawna)
ˇ Gdzie są plantacje drzew kakaowych (w obszarze lasów deszczowych pasa równikowego: Afryka, Ameryka Południowa, Indonezja)
ˇ Jak wyglądają owoce kakaowca
ˇ Jak wygląda praca na plantacjach ? podniesiony był problem wykorzystywania czarnoskórych dzieci do ciężkich prac oraz sposób spędzania przez murzyńskie dzieci wolnego czasu (dzieci mogły spróbować swoich sił w grze na oryginalnym instrumencie z Wybrzeża Kości Słoniowej – ?Dżambe?)
ˇ Jak wygląda proces przetwarzania ziarenek kakaowca (fermentacja, suszenie, kruszenie, prażenie, etc…).
ˇ Jak wygląda proces transportu ziaren do fabryki (transport lądowy i morski)
ˇ Jak wygląda dalsza obróbka ziaren w fabryce w celu uzyskania czekolady (Produkcja masła kakaowego oraz kakao, mieszanie składników i konszowanie czekolady, temperowanie czekolady, produkcja finalnych wyrobów czekoladowych oraz ich pakowanie i dystrybucja).
Na zakończenie lekcji wszystkie dzieci zostały zaproszone na mały poczęstunek i mogły skosztować oraz porównać smaki 3 rodzajów czekolady.