Europejski Dzień Zdrowego Gotowania i Jedzenia
8 listopada tłusta i niezdrowa żywność nie powinna nam przejść przez gardło.
Cała Europa obchodzi w tym dniu Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania.
Dzieci z oddziałów przedszkolnych naszej szkoły również włączyły się w obchody tego dnia, który w naszej szkole przebiegał pod hasłem „Zdrowo jemy, długo żyjemy”.
Każda grupa przygotowała pyszne i zdrowe potrawy, a były to: owocowe szaszłyki z kukurydzianymi chrupkami, pszczółki z gruszek i śliwek oraz kanapki z dużą ilością warzyw. Spotkaliśmy się przy wspólnym suto zastawionym stole, na którym nie zabrakło również owocowych soków. Dzieci śpiewały piosenki i recytowały wiersze związane z tematem dnia i z niecierpliwością patrzyły na stół, jakby chciały zapytać: Kiedy będziemy mogły skosztować tych smakołyków?
Pani wicedyrektor Mariola Wróblewska wręczyła nagrody książkowe laureatom konkursu „Serwetka na stół”. Komisja konkursowa, w skład której weszli szkolni specjaliści, przyznała dzieciom z grypy Oa następujące miejsca:
I – Magdzie Czartoryskiej – Sziler,
II – Zuzi Ziółkowskiej,
III – Adzie Michałowskiej.
W grupie Ob:
I miejsce zajął Mateusz Kukwa,
II – Gabrysia Najman,
III – Julia Lęgas.
W grupie Oc:
I miejsce przypadło Markowi Pindralowi,
II – Maksymilianowi Kieruzalskiemu,
III – Julii Madziar.
Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali pamiątkowe dyplomy.
Po rozdaniu nagród nadszedł długo oczekiwany moment. Dzieci z talerzami w rękach udały się w stronę stołu. Wszystkie potrawy bardzo nam smakowały.
8 listopada przypomnieliśmy sobie na czym polega zdrowe żywienie. Na co dzień staramy się racjonalnie odżywiać, bo chcemy być silni, dobrze się czuć, ładnie wyglądać, osiągać dobre wyniki w nauce i długo żyć!