Europejski Dzień Zdrowego Gotowania i Jedzenia
8 listopada tłusta i niezdrowa żywność nie powinna nam przejść przez gardło.
Cała Europa obchodzi w tym dniu Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania.
Dzieci z oddziałów przedszkolnych naszej szkoły również włączyły się w obchody tego dnia, który w naszej szkole przebiegał pod hasłem ?Zdrowo jemy, długo żyjemy?
Każda grupa przygotowała pyszne i zdrowe potrawy, a były to: owocowe szaszłyki z kukurydzianymi chrupkami, pszczółki z gruszek i śliwek oraz kanapki z dużą ilością warzyw. Spotkaliśmy się przy wspólnym suto zastawionym stole, na którym nie zabrakło również owocowych soków. Dzieci śpiewały piosenki i recytowały wiersze związane z tematem dnia i z niecierpliwością patrzyły na stół, jakby chciały zapytać: Kiedy będziemy mogły skosztować tych smakołyków?
Pani wicedyrektor Mariola Wróblewska wręczyła nagrody książkowe laureatom konkursu ?Serwetka na stół?. Komisja konkursowa, w skład której weszli szkolni specjaliści, przyznała dzieciom z grypy Oa następujące miejsca:
W grupie Ob:
I miejsce zajął Mateusz Kukwa,
II miejsce Gabrysia Najman,
III miejsce Julia Lęgas.
Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali pamiątkowe dyplomy.
Po rozdaniu nagród nadszedł długo oczekiwany moment. Dzieci z talerzami w rękach udały się w stronę stołu. Wszystkie potrawy bardzo nam smakowały.